Het is weer tijd voor een nieuwe blog over de seizoensgroenten van de maand januari. Eten met de seizoenen zorgt voor een gevarieerd eetpatroon en heeft een positief effect op je lichaam én op de natuur. Groenten van het seizoen zitten vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dit houdt je immuunsysteem sterk. Daarnaast is het verbouwen van groenten in eigen land hartstikke goed voor het milieu. We vinden het belangrijk dat onze maaltijden lekker veel groenten bevatten. We zorgen voor minimaal 200 gram groente per persoon per maaltijd, maar vaak is dit meer. 


Wat zijn de seizoensgroenten van januari?

  • Knolselderij
  • Rode kool
  • Winterpeen
  • Schorsenen


Knolselderij

Knolselderij is de knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en is familie van de blad- en bleekselderij. Van oorsprong kwam de plant voor in de omgeving van de Middellandse Zee. Knolselderij heeft een milde, lichtzoete en kruidige smaak. Je kunt de groente herkennen aan zijn bruingele kleur en licht vruchtvlees.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Je zou de knol misschien niet meteen associëren met mineralen en vitamines, maar de knolselderij is hartstikke gezond. Zo bevat het vitamine B6, C en K en veel voedingsvezels. Gekookt bevat de groente slechts 27 kilocalorieën per 100 gram.

Hoe bereid je het?

Van knolselderij kun je een heerlijke salade maken, wat lekker in voor op een broodje. Je kunt de knol met een mesje schillen totdat het witte vruchtvlees tevoorschijn komt. Je kunt er ook voor kiezen om de knolselderij in twee stukken te snijden en de stukken in plakken. Zo kun je gemakkelijk de schil eraf snijden. Wanneer je de schil hebt verwijderd kun je de knol koken, bakken, stoven, frituren of er soep van maken. Voor het koken van de groente houd je een kooktijd aan van 12 tot 15 minuten. Serveer de knolselderij met een klontje boter en nootmuskaat. Wanneer je knolselderij bakt komt het erg in de buurt van gebakken aardappels. Een goed alternatief voor aardappelen dus. 
Broodje knolselderij 'shoama'
Knolselderijpuree met witlof en paddestoelen


Rode kool

De blauwrode kleur van de rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof. De intensiteit van de rode kool is afhankelijk van het ras. Rode kool is licht zoet en heeft een typische koolsmaak. In Nederland vindt de teelt vanouds plaats in Noord-Holland. Dit zie je terug in de oude rasnamen van de rode kool, zoals Langedijker Herfst en Langedijker Bewaar.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

De kool is niet alleen lekker, maar ook nog een heel gezond. Rode kool heeft namelijk een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. En is rijk aan vitamine C, E, K, ijzer, calcium, foliumzuur, kalium en betacaroteen. Vooral in rauwe kool zijn de vitamines aanwezig. Er wordt beweerd dat rode kool goed is voor de maag en darmen. De stoffen in rode kool helpen met het schoon houden, het afvoeren van afvalstoffen en bevorderen de werking.

Hoe bereid je het?

Een van de bekendste combinatie is rode kool met appels. Maar je kunt rode kool ook roerbakken, in rauwkost verwerken of door de stamppot stampen. Kook rode kool niet te lang, want dit gaat ten koste van de voedingswaarde en de smaak. Wanneer je citroensap of azijn aan het kookwater toevoegt, behoudt de rode kool zijn kleur. De structuur wordt hierdoor ook iets zachter. 
Rode kool stamppot met pancetta
Wraps met bonenspread en ingelegde rode kool


Winterpeen

Deze peen is groot, vlezig en feloranje. De winterwortelen kun je een paar weken bewaren buiten de koelkast op een koele plek. Daardoor is het ideaal om ze in huis te hebben. De allereerste winterpenen werden in de 15e eeuw in Nederland en België geteeld.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Wortels bevatten veel betacaroteen. Dat is het stofje dat de oranje kleur veroorzaakt. In het lichaam kan betacaroteen omgezet worden in vitamine A. Dit heeft een positieve invloed op de werking van de ogen. Maar ook op je immuunsystemen én zorgt voor het gezond houden van de huid. Door de wortels te verhitten wordt betacaroteen beter opgenomen in het lichaam. Door de hitte worden de celwanden zachter waardoor betacaroteen gemakkelijker uit de cellen wordt opgenomen.

Hoe bereid je het?

Als je winterpeen goed wast kun je de wortel rauw als gezonde snack eten. Met wortels kun je alle kanten op. Je kunt ze koken, stomen, bakken, wokken of in de oven grillen. Kook de wortels 10 tot 20 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van de wortels. Wanneer wortels erg vers zijn duurt het koken net is langer voordat ze gaar zijn. Door de wortels te stomen worden ze wat frisser en zoeter van smaak. Wil je de wortels liever grillen, wokken of bakken? Dan moet je de wortels eerst blancheren. 
Aziatische vis met pittige wortelcrème en linzensalade
Indische hutspot met tofu


Schorseneren

Ze zien er misschien niet heel aantrekkelijk uit, maar zijn erg gezond en hebben een zachte smaak. Oorspronkelijk komen schorseneren uit Zuid-Europa. Het heeft wat weg van lange dunne takjes door de bruine schil. Het witte vruchtvlees doet qua smaak denken aan artisjok en asperge. Soms wordt de smaak zelfs vergeleken met dat van oesters. Je kunt de schorseneren enkele weken bewaren wanneer je het op een koele en droge plek legt. Om te zorgen dat de groente niet uitdroogt kun je het wikkelen in plasticfolie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Schorseneren bevatten folaat, kalium en vezels. Folaat zorgt voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder witte en rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat er bloedarmoede. Folaat speelt ook een rol bij de groei van de ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Kalium heeft invloed op de werking van spieren en zenuwen én is betrokken bij de regulatie van je bloeddruk.

Hoe bereid je het?

De schil van de schorsenneer kun je niet eten en de schil laat lastig los. Je kunt de groente op twee manieren schoonmaken. Door de groente eerst te schillen en dan te koken. Gebruik voor de zekerheid handschoenen, want het kleverige melksap dat vrijkomt is lastig te verwijderen van je handen. Haal de kontjes van de schorseneer af en schil de bruine schil met een dunnerschiller. Spoel de schorseneren daarna goed af en doe ze direct in de pan. Je kunt ook de schorseneren eerst koken en dan schillen. Schrob de schorseneren goed schoon onder stromend water. Kook ze 8 tot 10 minuten, je ziet dat de schil dan iets gaat loslaten. Spoel ze af onder koud water en pel de schil los. Nu komt er geen kleverig melksap vrij.  Laat ze daarna verder garen in de pan. Schorseneren verkleuren vrij snel. Zorg er dus voor wanneer je ze schilt dat je ze even laat rusten in water met een citroensap. Je kunt de groente ook stoven, stomen, bakken of in de oven bereiden. 
Schorseneren in champignon-kaassaus
Schorseneren op Vlaamse wijze


Wil je meer weten over de varieteit van wintergroenten, hoe je ze het best kunt bewaren en welke lekkere recepten je ermee kunt maken?  Check dit artikel.


Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma.