Om snel te herstellen van een Covid-19 infectie zijn micronutriënten belangrijk voor je. Ze spelen een rol in de vatbaarheid, het verloop en de uitkomst van een virusinfectie; zoals corona. We vertellen je hier welke micronutriënten je herstel van Covid-19 versnellen. Én waarom biologisch eten nu zo belangrijk is voor je.
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat coronabesmettingen en opnames op de IC vaak gepaard gaan met een tekort aan zink, vitamine C en vitamine D
2,3,4. Dit zijn micronutriënten en wat extra van deze drie wonderstofjes binnenkrijgen boost je weerstand en je herstel.
Wist je dat biologische voeding meer vitamine C en zink bevat?
5,6,7. Verschillen tussen biologische en reguliere producten kunnen oplopen tot 69 procent!
8
Zink
Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel, en zorgt ervoor dat je afweer- en immuunsysteem goed werkt. Een tekort aan zink zorgt voor verminderde afweer tegen infecties en veranderde reuk en smaak.
9
Een Covid-19 infectie kan leiden tot zink-tekort.
10 Wil je een infectie voorkomen of ervan herstellen is zink dus erg belangrijk. Onderzoek toont aan dat Covid-19 patiënten die worden behandeld met zink-tabletten sneller herstellen en minder vaak op de IC belanden.
11,12,13
Waar zit zink in?
In (biologisch) vlees, kaas, graanproducten, noten, schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
9
Vitamine C
Om je immuunsysteem optimaal haar werk te laten doen heb je vitamine C nodig.
3 Vitamine C werkt als antioxidant en beschermt daardoor je lichaamscellen tegen schade. Het vormt je bindweefsel, zorgt ervoor dat je lichaam ijzer opneemt en houdt je weerstand op peil.
9
Waar zit vitamine C in?
Vitamine C zit in fruit (citrusfruit, kiwi’s, bessen, aardbeien) aardappels en groenten (met name de koolsoorten).
9
Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor je spieren en je immuunsysteem.
14
Heb je een Covid-19 infectie, dan is de kans groot dat je ook een tekort hebt aan vitamine D.
4 Vitamine D blijkt zelfs super effectief te zijn binnen een behandeling van Covid-19.
15 Meer informatie over dit onderzoek lees je
hier.
Waar zit vitamine D in?
Zonlicht is de belangrijkste bron van Vitamine D. Onder invloed van zonlicht kan je lichaam zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast zit vitamine D ook in vette vis, vlees en eieren.
9
Voor een sterke weerstand überhaupt en een goed herstel bij infectieziekten (zoals Covid-19) heb je gezonde biologische voeding nodig. Met name bovenstaande micronutriënten gaan je hierbij helpen. Daarnaast helpt een eiwitrijk dieet in je herstel van een virusinfectie zoals corona.
Lees
hier meer over het eiwitrijke herstelmenu van Ekomenu.
Meer tips over voedingsstoffen en maaltijden die zorgen voor een sterke weerstand lees je
hier. Nog meer tips over eiwitrijke voeding tijdens een corona-infectie lees je
hier.
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker en van een gezonde bodem te eten, dan is de Ekomenu maaltijdbox wellicht wat voor jou. Wil je graag lekker in je vel zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu de Voel je lekker app en coaching programma.
Bronnen
- Ellens, R. (2020). Invloed van nutriënt tekort op virusinfecties, Zelfzorg Covid-19. Geraadpleegd op 11 september 2020, van https://zelfzorgcovid19.nl
- Carlucci, P., Ahuja, T., Petrilli, C. M., Rajagopalan, H., Jones, S., & Rahimian, J. (2020). Hydroxychloroquine and azithromycin plus zinc vs hydroxychloroquine and azithromycin alone: outcomes in hospitalized COVID-19 patients. medRxiv.
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
- De Smet, D., De Smet, K., Herroelen, P., Gryspeerdt, S., & Martens, G. A. (2020). Vitamin D deficiency as risk factor for severe COVID-19: a convergence of two pandemics. MedRxiv.
- Brandt, K., Leifert, C., Sanderson, R., & Seal, C. J. (2011). Agroecosystem management and nutritional quality of plant foods: the case of organic fruits and vegetables. Critical Reviews in Plant Sciences, 30(1-2), 177-197.
- Hunter, D., Foster, M., McArthur, J. O., Ojha, R., Petocz, P., & Samman, S. (2011). Evaluation of the micronutrient composition of plant foods produced by organic and conventional agricultural methods. Critical reviews in food science and nutrition, 51(6), 571-582.
- Asami, D. K., Hong, Y. J., Barrett, D. M., & Mitchell, A. E. (2003). Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry, and corn grown using conventional, organic, and sustainable agricultural practices. Journal of Agricultural and food chemistry, 51(5), 1237-1241.
- Baranski, M., et al (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. British Journal of Nutrition, 112, 794-811.
- Voedingscentrum. (2020). Voedingsstoffen. Geraadpleegd op 14 september 2020, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsstoffen.aspx
- Gammoh, N. Z., & Rink, L. (2017). Zinc in infection and inflammation. Nutrients, 9(6), 624.
- Atanasov, V. (2020) On the reduction of COVID-19 associated case fatality rate: reckoning of a physicist, Research Gate, Geraadpleegd op 5 juli 2020, van https://www.researchgate.net/publication/339987159_On_the_reduction_of_COVID-19_associated_case_fatality_rate_reckoning_of_a_physicist
- Noeparast, A., & Verschelden, G. (2020). Can Zinc correction in SARS-CoV-2 patients improve treatment outcomes?.
- Carlucci, P., Ahuja, T., Petrilli, C. M., Rajagopalan, H., Jones, S., & Rahimian, J. (2020). Hydroxychloroquine and azithromycin plus zinc vs hydroxychloroquine and azithromycin alone: outcomes in hospitalized COVID-19 patients. medRxiv.
- Aranow, C. (2011). Vitamin D and the immune system. Journal of investigative medicine, 59(6), 881-886.
- Castillo, M. E., Costa, L. M. E., Barrios, J. M. V., Díaz, J. F. A., Miranda, J. L., Bouillon, R., & Gomez, J. M. Q. (2020). Effect of Calcifediol Treatment and best Available Therapy versus best Available Therapy on Intensive Care Unit Admission and Mortality Among Patients Hospitalized for COVID-19: A Pilot Randomized Clinical study. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 105751.