Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. Vandaag behandelen we de kooktechniek om groenten om te toveren in poeder, goed voor het versterken van smaken en het decoreren van gerechten.

Kooktechniek groentepoeder maken
Groentepoeder is een fantastische manier om de rijke smaken van groenten te concentreren en te gebruiken in diverse gerechten. Het poeder kan worden gebruikt als smaakversterker, maar ook als kleurrijke en smaakvolle garnering. Daarnaast kan het ook worden gebruikt om soepen, sauzen, stoofschotels en zelfs gebakken goederen te verrijken met extra smaak en voedingsstoffen.

De techniek:

  1. Reinig en was de groenten: Zorg ervoor dat de groenten schoon en vrij van vuil zijn. Snijd ze in dunne plakjes of reepjes om het droogproces te versnellen.
  2. Droog de groenten: Plaats de groenten in een oven of dehydrator op een lage temperatuur. Droog ze tot ze helemaal droog en knapperig zijn.
  3. Breng op smaak: Je kunt de groenten voor het drogen licht kruiden om extra smaak toe te voegen.
  4. Maal tot poeder: Gebruik een vijzel en stamper, een koffiemolen, een mixer of een blender om de gedroogde groenten tot een fijn poeder te malen.
  5. Bewaar het poeder: Plaats het groentepoeder in luchtdichte containers om de smaak en versheid te behouden.
AdobeStock_696612255.png

Mocht je nog meer willen weten over groenten, de technieken en zelfs restaurants kunnen beoordelen. Kijk dan op www.weresmartworld.com. Je kunt hier ook de 51 Kooktechnieken voor groenten vinden.
Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies systematisch de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box.
*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.