De kooktechniek langzaam koken, of koken op lage temperaturen is een manier die al een lange tijd bestaat. Het zorgt ervoor dat de smaken intenser worden en dat het eindproduct sappiger blijft. Alle gezonde voedingsstoffen in de groenten worden behouden, er gaat weinig verloren. Het langzaam koken kan worden uitgevoerd in een hetelucht-oven of in vacuümzakken (dit heet sous-vide). Het biedt veelzijdigheid want niet alleen groenten, maar ook eieren, vlees en vis kunnen op deze manieren bereid worden.
De temperatuur bij langzaam koken ligt in de meeste gevallen tussen de 60-90 °C. Voor sommige groenten en fruit kan de temperatuur zelfs boven de 90 °C liggen, afhankelijk van het doel en de manier waarop je ze wilt bereiden. Op deze temperatuur drogen de groenten niet uit en blijft het eindproduct lekker sappig! Dit langzame kookproces zorgt ervoor dat de smaken zich dieper ontwikkelen waardoor het uiteindelijk een veel rijkere smaak heeft.
Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen.
*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.