Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. 

 

We gaan vandaag een diepe duik nemen in de kooktechniek “pekelen”. Want wist je dat pekelen je groente langer houdbaar maakt en daarnaast ook een verrassende smaakexplosie toevoegt aan je gerechten? Klaar om je smaakpapillen te verleiden!

Kooktechniek Pekelen

 

Pekelen is een oude conserveringstechniek die de houdbaarheid van groenten verlengt. Door ze onder te dompelen in een zoutoplossing van 50 gram zout per liter water wordt de groei van bederf veroorzakende micro-organismen stilgelegd. 

Bovendien zorgt deze kooktechniek ervoor dat de groente lekker knapperig blijft en versterkt het ook de smaak door vocht te onttrekken. Pekelen wordt vaak gebruikt als bijgerecht in salades of in sandwiches en wraps.

Hoewel zout een van de meest traditionele ingrediënten is bij het gebruik van pekelen, zijn er ook andere methodes zoals zuur en zoet (of een combinatie van) pekelen.

Bij zuur pekelen worden groenten ingelegd in een zuur mengsel zoals citroensap of azijn. Zoet pekelen gebeurt met suiker. Elke methode heeft zo zijn eigen effect op de smaak en textuur van de groenten.

Afhankelijk van het type groente en de duur van het pekelproces worden sommige groenten knapperiger en andere zachter. Voor een snelle smaak-kick wordt aanbevolen om 3-4 uur te pekelen en voor langer conserveren kunnen de groenten langer in de zoutoplossing blijven. Ten slotte kun je je creativiteit erop loslaten door unieke smaken te creëren met het gebruik van specerijen.
 

Verschil tussen pekelen en fermenteren

Het is belangrijk om te onthouden dat pekelen en fermenteren vaak door elkaar worden gehaald, terwijl het eigenlijk twee verschillende conserveringstechnieken zijn. Bij pekelen worden groenten geconserveerd door ze onder te dompelen in een zout, zuur of zoete oplossing, terwijl fermentatie groenten transformeert door de actie van micro-organismen zoals bacteriën en gisten, die suikers omzetten in zuren, alcoholen en gassen. Wil je meer weten over deze fascinerende kooktechnieken? Lees dan onze blog over fermenterenDaarnaast is konfijten een andere kooktechniek om groenten langer te bewaren. Meer hierover vind je in deze blog. 

Let op: Er zit een hoog zoutgehalte in gepekelde groenten, dus mensen die een zoutarm dieet volgen kunnen beter geen gepekelde producten eten.

Welke producten

Er zijn veel groentesoorten die heerlijk zijn om te pekelen. Denk bijvoorbeeld aan wortels, rode ui, komkommer, radijsjes, bloemkool en jalapeño pepers.

De techniek

  1. Reinig en was de groenten en snijd in reepjes of plakjes. Gaar de groenten indien nodig of gebruik rauwe groenten.
  2. Maak een zoutoplossing van 50 g zout op 1 liter water.
  3. Leg de groente in laagjes in een schaal en giet de pekelvloeistof erover.
  4. Voeg (eventueel) kruiden of zoetstoffen toe.
  5. Laat tenminste 3-4 uur (of langer) trekken tot de gewenste smaak.

Door te pekelen kun je de meest diverse smaken en variaties van groenten creëren die een verrassende twist aan je recept geven!

 


 

Mocht je nog meer willen weten over groenten, de technieken en zelfs restaurants kunnen beoordelen. Kijk dan op www.weresmartworld.com. Je kunt hier ook de 51 Kooktechnieken voor groenten terugvinden.
Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box.