Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. Samen met Ekomenu oprichter Jack Stroeken behandelen ze in deze reeks de technieken.


Het konfijten van voedsel heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen, voornamelijk in Frankrijk. De techniek werd toen gebruikt als een methode om voedsel te conserveren. Franse koks ontwikkelden deze methode om vlees, gevogelte, en zelfs fruit en groenten te bewaren in vet of suikersiroop, waardoor het voedsel langer houdbaar bleef en tegelijkertijd een rijke smaak ontwikkelde. Later verspreidde de techniek zich over Europa en andere delen van de wereld. In deze blog hebben we het specifiek over het konfijten van groenten.

 

Kooktechniek konfijten

Konfijten van groenten kan op twee manieren gebeuren: in vetstof zoals olijfolie of ganzenvet, of in een zoete vloeistof, meestal een mengsel van 50% water en 50% suiker. De bedoeling is dat de groenten volledig ondergedompeld zijn in een van de twee vloeistoffen en vervolgens gegaard worden tot ze zacht zijn. Let er wel op dat de temperatuur tijdens het garen niet hoger wordt dan 90 °C. Het vocht uit de cellen wordt vervangen door de vetstof of suiker en hierdoor ontstaat de unieke smaak. Groenten zoals courgette en aubergines zijn geschikt om te konfijten in olijfolie. Aardappels en wortels zijn ideaal om te konfijten in ganzenvet. Geschikte groenten om zoet te konfijten zijn uien, venkel en rode kool.

De techniek

  1. Reinig en was de groenten. Snijd ze indien nodig.
  2. Verwarm een vetstof of zoete vloeistof en dompel de groenten onder.
  3. Gaar de groenten tot ze krokant zijn. Tijdens de gaartijd kan er knoflook, verse kruiden of andere smaakmakers aan toegevoegd worden.

Door konfijten kun je de meest uiteenlopende smaken en variaties van groenten creëren die een verrassende twist aan je recept geven.

Konfijten.jpg

Kijk op de website van Ekomenu voor het recept van de gekonfijte eendenbout met stoofpeertjes!

Mocht je nog meer willen weten over groenten, de technieken en zelfs restaurants kunnen beoordelen. Kijk dan op www.weresmartworld.com. Je kunt hier ook de 51 Kooktechnieken voor groenten terugvinden.
Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box.
*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.