Groenten hebben een belangrijke rol in een gezond eetpatroon. Je kunt ze op bijzonder veel manieren verwerken en bereiden. Chef Frank Fol, de Groentekok® benoemt maar liefst 51 kooktechnieken voor groenten. Zo leer je hoe je nog meer kunt variëren en groenten nóg lekkerder kunt maken.

 

Deze techniek is een leuke variatie op de welbekende zoete fruit marmelade/jam/chutney. Vervang het fruit door groenten en ga aan de slag. Heerlijk op brood of op een cracker, of als garnering bij een maaltijd.
 

Groenten marmelade

Marmelade is een soort jam waarin de schillen van citrusvruchten en andere vruchten met het vruchtvlees worden mee verwerkt en die hierdoor een wat bitter-zoete smaak heeft. . In plaats van fruit, kun je ook groenten gebruiken in combinatie met citrus schillen (sinaasappel, citroen of limoen). Marmelade wordt meestal niet helemaal glad gepureerd. Groenten die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld aubergine, aardpeer, wortel en paprika.
 

Groenten jam

Jam wordt gemaakt door stukken fruit of groente in te koken met suiker en bindmiddel (bv gelei of pectine). Behalve dat de suiker het product extra zoet maakt, heeft het ook een conserverende werking. Groenten waarmee je lekkere jam kunt maken zijn ui, tomaat, paprika, wortel, watermeloen ...

 

Groenten chutney

Een chutney is een zoetzure vruchtenpuree met kruiden en specerijen zoals knoflook, peper, ui, mosterdzaad, gember, tamarinde en azijn. Het is een smaakmaker die veel wordt gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken. Marmelade en jam zijn aanzienlijk minder zuur dan chutney. Eigenlijk kun je heel veel groenten gebruiken om een chutney te maken. Denk bijvoorbeeld aan courgette, tomaat, ui, aubergine, paprika, pompoen ...


Techniek voor marmelade:
  1. Maak de groenten schoon en was ze. Snijd in kleine blokjes of stukjes. Gebruik wat schilletjes van citrusvruchten.
  2. Laat de groenten en citrusschillen sudderen in een pan met de suiker of een zoetstof tot ze indikken en de consistentie van een marmelade bereiken. 
  3. Laat de marmelade afkoelen.

Techniek voor jam:
  1. Maak de groenten schoon en was ze. Snijd ze in kleine blokjes of stukjes.
  2. Laat de groente sudderen en indikken met de suiker (of een andere zoetstof) en een bindmiddel tot de groente zacht is en de suiker is opgelost.
  3. Laat de jam afkoelen voordat je hem gebruikt of bewaart.

Techniek voor chutney:
  1. Maak de groenten schoon en was ze. Snijd ze in kleine blokjes of stukjes.
  2. Laat ze sudderen met een mix van suiker, azijn en specerijen tot ze zacht zijn en de saus is ingedikt.
  3. Laat de chutney afkoelen voordat je hem gebruikt of bewaart.
Tomatenjam.jpeg
 
Mocht je nog meer willen weten over groenten, de technieken en zelfs restaurants kunnen beoordelen. Kijk dan op www.weresmartworld.com. Je kunt hier ook de 51 Kooktechnieken voor groenten terugvinden.
Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box.