Voedselverspilling is zonde van het voedsel en daarom ook zonde voor jouw portemonnee. Wil je dus besparen op kosten door minder eten weg te gooien, lees dan snel deze 10 tips om voedselverspilling te verminderen, waar jij direct mee aan de slag kunt. 
voedselverspilling
Bij Ekomenu vinden wij voedselverspilling zonde en willen we het zoveel mogelijk tegengaan.  Al het eten wat je namelijk zo in de vuilnisbak gooit is water, CO2, landgebruik en voedingsstoffen dat je gewoon weggooit. Daarom delen wij met jou een aantal tips om voedselverspilling tegen te gaan. 

1. Minder voedselverspilling door maaltijden inplannen

Aan deze tip had je vast zelf ook wel gedacht, maar het werkt wel echt en veel mensen vinden maaltijden inplannen nog erg lastig. Om je ‘maaltijden in te plannen’ is het handig om een vaste dag uit te kiezen waarop je dit gaat doen. Bijvoorbeeld zaterdag. Het is dan weekend en je hebt misschien wel tijd om gelijk je boodschappen te doen. Of je kiest voor Ekomenu en laat jouw maaltijden en boodschappen makkelijk binnenkomen. 

Plannen

Maaltijden inplannen zal voor iedereen anders zijn. De ene persoon kan met gemak van maandag tot en met vrijdag inplannen en de andere persoon vindt het leuk om soms spontaan bij zijn/haar ouders te eten of eten te bestellen. Het is daarom handig om te beginnen met bijvoorbeeld drie dagen. Je kunt dan altijd nog een dagje schuiven met het eten wat je in huis hebt (controleer wel altijd even hoe het ruikt/eruit ziet voordat je dit doet). Het is ook handig om in je koelkast te kijken op de dag waarop je je maaltijden inplant. Heb je bijvoorbeeld nog een halve zak boerenkool liggen, een paar stengels bleekselderij of een paar worteltjes. Bedenk hier dan een leuk recept mee zodat ze niet verloren gaan.

Kijk eens op onze receptzoeker: daar kun je ook zoeken op ingredienten! Klik hier om direct naar onze receptendatabase te gaan. 

2. Restjes/ kliekjes dag om voedselverspilling te voorkomen

Restjes of kliekjes dag… Waarschijnlijk ken je dit bekende fenomeen wel en als je het nog niet kent dan spreekt het eigenlijk voor zich. Restjes of kliekjes dag is de dag waarop je alle overgebleven restjes/ kliekjes eet van de afgelopen dagen. Hiermee voorkom je natuurlijk een hoop voedselverspilling.  Belangrijk om te onthouden is dat restjes twee tot drie dagen goed blijven in de koelkast. Wil je de restjes langer bewaren? Dan kun je de restjes ook invriezen. De restjes blijven dan goed voor drie maanden. Vergeet dan niet stickers op de ingevroren restjes te zetten met de datum dat je het invriest. Na drie maanden ben je namelijk vast vergeten wanneer je iets hebt ingevroren.

3. Koelkast indelen (FIFO)voedselverspilling

Een andere manier om voedselverspillen te verminderen is om de koelkast handig in te delen. Bijvoorbeeld: bewaar open pakken (drinken/yoghurt etc.) staand in de koelkastdeur, bewaar dichte pakken liggend op een plank. Bewaar groenten en fruit in de speciale lade. Niet iedereen heeft dezelfde koelkast natuurlijk, maar bedenk voor jezelf een indeling die bij jouw koelkast zou kunnen.

Daarnaast is het handig om de producten in de koelkast FIFO (First In First Out) te sorteren. Dit betekent dat de artikelen die de kortste houdbaarheidsdatum hebben vooraan komen te staan en de producten met de langste houdbaarheidsdatum achteraan. Bijvoorbeeld: heb je twee pakken melk en één heeft de houdbaarheidsdatum 15-01 en de ander 17-01, dan komt het pak melk van de 15e vooraan te staan. 

4. Leer waar THT en TGT voor staat

De afkorting THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en de afkorting TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. THT wordt gebruikt voor producten met een lange houdbaarheidsdatum. Denk aan: pasta, rijst, olijfolie of blikgroenten. Bij deze producten gaat de smaak of kleur langzaam achteruit. De houdbaarheidsdatum garandeert de kwaliteit van het product tot die datum, maar vaak is het product dus maanden of zelfs jaren later nog prima te eten en hoeft het niet gelijk verspild te worden.

Beoordelen met zintuigen

De TGT wordt gebruikt voor voedingsmiddelen met een korte houdbaarheidsdatum. Denk aan: zuivelproducten, vlees of brood. Deze producten kun je soms ook nog na de houdbaarheidsdatum eten, maar meestal niet zo heel lang. Bij deze producten is het belangrijk om op je eigen zintuigen te vertrouwen (zien, ruiken, proeven). Dus heb je een stuk kaas dat over de houdbaarheid heen is dan moet je goed kijken, ruiken en proeven of de kaas nog goed is. 

5. Producten afwegen

Het is altijd lastig hoeveelheden in te schatten. Het is daarom handig om een keukenweegschaal te gebruiken. Je kunt dan voordat je gaat koken opzoeken hoeveel pasta of rijst je moet gebruiken. Je houdt dan niet meer een halve pan rijst over bij een maaltijd.

Maar mocht je dan toch dingen over houden die je niet lang meer kan gebruiken, dan kun je altijd op zoek gaan naar verspillingsvrije recepten. Heb je bijvoorbeeld wat losse groenten over zoals een halve courgette, wat bleekselderij en wat kruiden. Maak dan zelf een lekkere minestronesoep of een lekkere roerbak. Wees creatief en experimenteer een keertje met jouw overgebleven restjes!

6. Groenbak/wormenbak

voedselverspilling

Heb je een tuin? Dan kun je ook een eigen groenbak/wormenbak neerzetten. Hier kun je dan al je oude koffiefilters, eierschalen, courgettestompjes, schilletjes en al het andere groene afval in gooien. De wormen in de bak zetten het groene afval om in compost dat rijk is aan voedingsstoffen. Deze compost kan je weer gebruiken om de planten in je tuin te voeden. Misschien kan je zelfs een klein stukje van je tuin omzetten in moestuin. De voedingsstoffen van je oude groene afval geven dan weer voedingsstoffen door aan je nieuwe groenten of fruit. Dit zorgt niet alleen voor minder voedselverspilling, maar ook nog eens voor een circulair systeem voor voedingsstoffen. 

7. Too good to go/ doggybag

De bovenstaande tips gaan vooral over het verminderen van verspilling in huis, maar er is in andere ketens ook veel verspilling. Denk maar aan een restaurant, bakker of supermarkt. Misschien heb je de app Too good to go weleens voorbij zien komen? Met deze app kan je heel veel eten redden voor een klein prijsje.

Ga je uit eten en heb je nog een beetje over? Weggooien is zonde! Vraag aan het personeel of ze het overgeleven eten voor je in een doggybag willen doen.

8. Ideale temperatuur koelkast

De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Bij deze temperatuur blijft je eten het langste goed. Zeker voor producten als vlees of zuivel moet de koelkast niet warmer zijn, want dan wordt de kans op groei van bacteriën ook hoger.
Maar als het goed is om producten koud te bewaren, waarom dan niet nog kouder dan 4 graden? Dit is omdat sommige groenten en fruit hier niet goed tegen kunnen en omdat producten die een tegen de achterzijde van de koelkast liggen kunnen bevriezen.

9.  InmakenVoedselverspilling

Mocht je nou een keer heel veel groenten/fruit overhebben en kan je ze niet gelijk gebruiken? Probeer deze groenten/fruit dan in te maken.

10. Bewaar voeding op de juist plaats

Om minder voedsel te verspillen is het handig om voedsel op de juiste plaats te bewaren. Weet jij bijvoorbeeld of eieren in de koelkast of buiten de koelkast bewaard moeten worden? Het lijkt logisch dat dit buiten de koelkast is, want in de supermarkt staan ze ook buiten de koeling. Die regel kun je zoveel mogelijk volgen: staat het in de supermarkt in de koelkast? Dan kan het thuis ook het beste in de koelkast! 

Of lees verder op Ekomenu... 

bekijk-de-recepten-van-ekomenu (1).png