Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. 

Wist je dat kaviaar – het zwarte goud - onbevruchte vis-eitjes zijn? Het wordt gezien als een delicatesse en wordt gegeten op een toast of met blini’s (kleine pannenkoekjes). Het is erg leuk om groentekaviaar te maken. In deze blog gaan we je meer vertellen over deze kooktechniek.
 

Groentekaviaar, wat is het? 

Groentekaviaar is eigenlijk een plantaardige twist op gewone kaviaar. Dus voor mensen die geen vis willen eten, of die creatief willen zijn met groenten. In plaats van vis-eitjes, worden kleine bolletjes of blokjes (de kaviaar) gemaakt van groenten. Het smaakt geweldig en je kunt het ook gebruiken als versiering van je maaltijd. Het is echt iets bijzonders!

Het bereiden ervan is eigenlijk heel simpel. Je snijdt verschillende groenten heel fijn en kookt ze met verse kruiden en specerijen baar smaak. Dit schep je door elkaar en serveer je op een toast, op een blini of in een kommetje. En voilà! Je hebt een kleurrijke traktatie met een knipoog naar kaviaar van vis-eitjes.

Welke groenten te gebruiken

Voor groentekaviaar kun je een breed scala aan groenten gebruiken. Aubergine is een van de meest gebruikte soorten, maar het kan ook heerlijk met courgette, artisjok, aardpeer, paprika, bieten en champignons.

De techniek

  • Reinig en was de groenten. Snijd ze in hele kleine blokjes.
  • Gaar ze door ze te bakken, stoven of koken. Of gebruik rauwe groenten! 
  • Voeg verschillende kruiden en specerijen toe.
  • Serveer met een toastje, blini of brood.

20240215113537_Aubergine-caviaar.jpg

Mocht je nog meer willen weten over groenten, de technieken en zelfs restaurants kunnen beoordelen. Kijk dan op www.weresmartworld.com. Je kunt hier ook de 51 Kooktechnieken voor groenten terugvinden.

Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box.

*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.