Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. 


In de blog van vandaag gaan we het hebben over ijs gemaakt van groenten. Groenten zijn niet alleen essentieel in een gezond dieet, maar ze bieden ook veelzijdigheid in de keuken. Het idee van ijs gemaakt van groenten lijkt op het eerste gezicht misschien wat ongewoon, maar door gebruik te maken van de juiste groenten en andere smaakvolle ingrediënten kun je heerlijk ijs creëren.

Groentenijs, wat is het?

Groentenijs is een leuk alternatief voor 'gewoon' ijs en kan erg goed in zowel hartige als zoete bereidingen. Je kunt kiezen voor een gesuikerde als niet gesuikerde variant. Het bereidingsproces voor deze kooktechniek is vrij eenvoudig. Je maakt een basissoep door de groenten te koken en deze te pureren met melk of room. Je kunt hier ook specerijen en verse kruiden aan toevoegen om het een betere smaak te geven. Deze specerijen zeef je na het koken eruit, om een gladde textuur te krijgen. Voor de niet-gesuikerde variant kun je het mengsel direct in de ijsmachine gieten. Voor de gesuikerde versie voeg je aan de melksoep een opgeklopt mengsel van eidooiers en suiker toe en verwarm je dit nog even tot de soep dikker wordt. Daarna giet je het in de ijsmachine. 

Welke groenten zijn goed om te gebruiken?

Tomaten, doperwten, zoete aardappel, wortel en bataat zijn slechts enkele voorbeelden van groenten die zich goed lenen voor het maken van ijs. Door hun natuurlijke zoetheid en textuur kunnen ze een heerlijke basis vormen voor zowel hartige als zoete ijscreaties. Je kunt het ijs op zichzelf eten, maar je kunt het bolletje groentenijs ook op je gerecht leggen en het laten smelten. Je krijgt dan een origineel warm-koud effect en het kan ook dienen als saus. 
 
vegetable ice cream.jpeg

Mocht je nog meer willen weten over groenten, de technieken en zelfs restaurants kunnen beoordelen. Kijk dan op www.weresmartworld.com. Je kunt hier ook de 51 Kooktechnieken voor groenten terugvinden.
Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box.
*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.